Ik daag je uit om de ovenwant challenge te doen!

Janneke Bosma
from €5,000 (57%)

Klik hier voor mijn interview in het AD

Ik ben Janneke, MS onderzoeker bij het UMCG en heb zelf ook MS, daarnaast heb ik een actie opgezet voor ‘Mei MS maand’. Dit is in combinatie met een interview wat ik heb gegeven voor in het AD in samenwerking met Stichting MS Research. Het geld dat wordt ingezameld voor deze actie komt volledig ten goede aan onderzoek, met al thema “diagnose’’. 

 

De ovenwant challenge:

We waren geïnspireerd door het succes van de ALS icebucket challenge. Om nu een MS challenge te starten. Hiervoor willen we wel een challenge die relevant is voor de ziekte doen. Daarmee is het idee ‘De ovenwant challenge’ ontstaan. Bij de ovenwant challenge is het de uitdaging om zo goed en snel als je kan met ovenwanten aan je veters te strikken. 

 

“De ovenwant challenge” zal dienen om awareness naar de symptomen die sommige mensen met MS ervaren waarbij het gevoel in de handen verstoord raken. Aan het einde van de challenge willen we een oproep doen naar donaties voor MS diagnose onderzoek. Ben je benieuwd naar voorbeelden van deze challenge? Kijk naar mijn filmpje op social media (Klik hier: Instagram, Tiktok, en Facebook). Ook stichting MS research ambassadeur Wolter Kroes doet mee aan de ovenwant challenge! (Hier te zien op Instagram)

 

Wel even heel belangrijk om te benoemen. MS is bij iedereen anders en de symptomen die mensen met MS ervaren lopen ontzettend uit een. De een heeft misschien inderdaad wel eens de ovenwant achtige sensatie gehad in zijn of haar handen, waar bij fijne motoriek en simpele taken een grote uitdaging worden. Terwijl de ander juist minder last heeft van de handen en meer last van bijvoorbeeld zichtproblemen. Juist omdat MS zo verschilt bij iedereen, is het heel lastig een samen horende challenge die de ziekte kan representeren te bedenken. Dus vat het een beetje met een knipoog op. Wil je meer weten over de impact van MS en dit soort symptomen? Kijk dit filmpje met Ronald en Michel Mulder waar we het er over hebben.

 

De grote variatie van MS klachten is niet alleen een uitdaging als je de ziekte wil representeren. Maar ook tijdens het proces een juiste diagnose te krijgen! Veel mensen met MS kampen lang met vage klachten voordat ze bij de juiste diagnose terecht komen, dit kan best stressvol zijn bovenop de ziekte zelf. Om beter diagnoses voor MS te kunnen stellen, is meer onderzoek nodig. Daarom halen ik en vele anderen deze maand mei geld op voor diagnose onderzoek. Ik doe dit door mijn actie op sociale media te verspreiden. Wil je mee doen? Pak je telefoon, een timer, schoenen met veters en ovenwanten en probeer het zelf! Vergeet aan het einde van de challenge niet te doneren via deze actiepagina en roep anderen in je sociale cirkel op ook mee te doen!

 

En als laatste, als je meer over mij wil weten kan je hier een 20 minuten durende podcast vinden waar ik voordat ik begon als PhD student met een mede onderzoeker praat: Onderzoekers Janneke en Nikki vertellen openhartig over hun speciale connectie met MS - MS Research.

 

View all
€5 23-05-2024 | 18:44 Wat een mooie challenge!! Natuurlijk heb ik ook gedoneerd had het liefst meer willen geven. Heel veel succes Janneke !!
€15 13-05-2024 | 00:41 Ik heb zelf MS dus ook ik hoop op snelle ontwikkelingen in het onderzoek.
€5 07-05-2024 | 22:18
€25 07-05-2024 | 10:22 Ziektes als MS en ALS maken mensen zo vreselijk machteloos. Hoe eerder we ons daarvoor kunnen behoeden, of iets kunnen ontwikkelen dat bijdraagt aan genezing, hoe beter.
€25 07-05-2024 | 08:26