Een ander perspectief

07-08-2021 | 00:00

In actie voor MS, door Tessa Böck

Jong en bevlogen is hij. Maatschappelijk betrokken én ook nog eens super-sportief. Hoe combineer je al deze eigenschappen? De nét 22-jarige Richard de Wit uit Ridderkerk steekt graag zijn handen uit de mouwen en zijn benen in ’n fietsbroek om dat te laten zien! “Ik heb nu zomervakantie maar wil altijd bezig zijn, dan doe ik graag iets goeds. Iets waar mensen écht wat aan hebben. Want onderzoek naar de zenuwslopende, ongeneeslijke ziekte MS is keihard nodig!”

Richard bedacht ‘n sportieve covid-proof- inzamelingsactie en vormt ’n team met familie en vrienden. Oké. ze konden niet meer naar het buitenland, maar ook hier kan fietsen superuitdagend zijn. Ze fietsen vanaf 21 t/m 28 augustus de route van de Amstel Goldrace, bedwingen de Gulperberg, Cauberg en Keutenberg. De route brengt hen door de Duitse Eiffel en door het Belgische Haute Fagnes. Ze zullen maar liefst 2200! hoogtemeters afzien. Telkens met de start en aankomst binnen de Nederlandse grens. “Het klinkt misschien minder extreem dan grootse beklimmingen in het buitenland maar ik ben reuze blij dat we eindelijk voor MS kunnen gaan rijden!”

Zelfs onder werktijd zamelt Richard geld in voor MS. Bij Squash& Biljart centrum Ridderkerk kun je ‘n padel- of squashles boeken voor 20 euro per uur. Dit is incl. materiaal- en baanhuur dit bedrag komt dan volledig ten goede aan MS Research. Eigenaar Martijn Zoeteman (zijn moeder heeft MS.) stelt zijn materiaal en ruimte kosteloos ter beschikking. Teamlid en fysiotherapeute Fu-Sang heeft ook ’n bijzondere actie opgestart in aanloop naar het fietsavontuur. Zie biedt begeleide bootcamp sessie aan bij sportgeneeskunde in Rotterdam. (zie actiepagina www.inactievoorms.nl/team/move-for-ms-2 voor doneren en meer informatie.)

Het ergst aan MS vind Richard de onverbiddelijkheid van de ziekte. “Je kan tijdelijk opknappen maar je zult nooit meer beter worden.” In Nederland hebben zo’n 25.000 mensen MS. De diagnose wordt meestal gesteld in de bloei van iemands leven, tussen het 20ste en 40stelevensjaar. “Onbegrijpelijk vind ik dat je MS soms van buiten niet ziet terwijl iemand er wel heel veel last van kan hebben. Daarvoor komen wij in actie! Ik hoop dat mensen meer begrip voor de ziekte krijgen én doneren!”